SlovenskýMagyarEnglish

A mult

 18.09.2017

A sporttevékenység gyökerei, akárcsak a kultúráé, még az első köztársaság idejére nyúlnak vissza. A faluban a labdarúgást az akkori rektor (Osztényi Benő) újvári gimnáziumban tanuló fia honosította meg 1931-ben. Bajnoki meccset nem játszottak, mivel abban az időben ilyen még nem volt. A környező falvak csapataival mérték össze erejüket egy - egy barátságos mérkőzésen.

Ilyen körülmények között akkor ez a játék csupán szórakozás volt, melyben örömüket lelték mind a sportkedvelő lakosok, mind a futballisták. Azóta szinte megszakítás nélkül ( a háborús éveket kivéve ) a mai napig űzik ezt az izgalmas sportágat. A járási bajnokságban hol a második, hol  a harmadik osztályban játszanak, ahogy éppen a futballszerencse hozza. Kis falu csapataként a második  osztálynál jobbra nem is gondolhatnak, itt  viszont évekig megállták a helyüket.

Szoros kapocsolatot alakítottak ki a magyarországi Öskü község labdarúgó csapatával. A barátságot sporttalálkozókkal  erősítették, melyeket felváltva  Öskün és Martoson rendeznek csaknem minden esztendőben. Ilyenkor nemcsak a labdarúgók találkoznak, hanem a már kialakult baráti kör is. A gondatlanul és kellemesen eltöltött két-három nap alatt közelebb kerülnek egymáshoz a régi és új ismerősök. Ez az őszinte baráti kapcsolatteremtés időtállónak bizonyult, hisz jelenleg is tart és 1991-ben ünnepli negyedszázados fennállását ( a csapat pedig megalakulásának 60. évfordulóját ).

Komárom, 1989.június

Zsittnyan István: Martos múltja és jelene